Workshops


Wij organiseren regelmatig creatieve recycle-workshops in Eindhoven (Gerardusbuurt). Al onze producten kunnen door de deelnemers zelf gemaakt worden van meegenomen of reeds aanwezige materialen. Er zijn eenvoudige technieken die ook geschikt zijn voor beginners en voor kinderen, maar er zijn ook technieken die meer iets zijn voor ervaren knutselaars, zoals het precisie-snijden met scherpe hobbymessen. Groepen van 4 tot 6 deelnemers zijn ideaal, iedereen krijgt voldoende begeleiding, maar een groep kan ook kleiner of groter zijn, net naar gelang van het niveau en de wensen. De workshops worden gegeven in ons eigen atelier, maar het kan ook op andere locaties, zeker bij grote groepen. De kosten van de workshops worden per keer bepaald, afhankelijk van materiaal, tijd, deelnemers, en draagkracht. We willen graag dat iedereen mee kan doen, dus vragen we in de meeste gevallen een vrijwillige bijdrage.

Voor bedrijven en instellingen rekenen we een tarief van 28 euro per uur (per begeleider, excl. materialen en huur ruimte). Voor workshops buiten Eindhoven vragen we ook een reiskostenvergoeding. Neem voor verdere informatie contact met ons op.


Op de beginpagina staat de agenda met de geplande workshops. Voor informatie en aanmelding kun je mailen naar: dezangvogel@gmail.com 


Workshops:

- papier scheppen/kaarten maken
We maken stevig papier voor kaarten, in verschillende kleuren en met verschillende toevoegingen zoals bloemblaadjes. Voor dit werk hebben we veel ruimte nodig, dus in eigen atelier kan het met maximaal vier deelnemers. In overleg drogen wij het papier of neemt iedereen het meteen mee naar huis om het zelf te drogen. Ook kan er een vervolg komen waarin we kaarten vouwen, snijden en bedrukken en passende enveloppen maken. 

- papieren bakjes maken
Behalve plat papier kun je ook driedimensionaal met papier werken. We storten het geschepte papierpulp over een basisvorm (schaaltje of zo) en na het drogen heb je een heel origineel serveer-bakje voor snoepjes of knabbeltjes. Voor droge knabbeltjes kun je ze meermaals gebruiken, maar je kunt ze ook na gebruik, als ze vies zijn, gewoon bij het oud papier doen.
Wil je er vochtige hapjes in doen, dan zul je de bakjes eerst moeten lakken (maar dan kunnen ze na gebruik niet bij het oud papier). In de workshop kun je verschillende bakjes maken met behulp van de bij ons aanwezige basisvormen, maar je kunt ook eigen schaaltjes of vormpjes meenemen die je in papier na wilt maken. Je kunt ze nat mee naar huis nemen, maar makkelijker is het om ze bij ons te laten drogen en dan later op te halen, dan heb je minder risico op beschadiging tijdens het transport.

– stempels maken
Er zijn twee mogelijkheden: stempels van allerlei restmateriaal of stempels van gummen. Voor beginners zijn gummen het meest geschikt omdat dat heel makkelijk te bewerken is met linoleum-gutsen en snel een goed resultaat geeft. Meer ervaren knutselaars kunnen verschillende materialen uitproberen, zoals fietsband, verpakkingsschuim, hout of kurk.

– stof bedrukken
Voor deze workshop kun je de stempels gebruiken die je in een eerdere workshop gemaakt hebt, maar ook de stempels die we in voorraad hebben. We hebben stempels met bloemen, blaadjes, dieren en andere figuren, maar ook verschillende abstracte motieven die goed te combineren zijn. Je kunt je eigen lappen meenemen of stof van ons gebruiken. Bedenk wat je er uiteindelijk van wilt maken: wandversiering, tafelkleed, tasje of misschien wel een kippetje. De bedrukte stof neem je mee naar huis, maar daar moet de (milieuvriendelijke) inkt eerst goed drogen.

– kleurige hangpotjes maken
Dit is echt de makkelijkste workshop, maar het resultaat is mooi en handig. Van yoghurtemmertjes maken we hangpotjes voor planten, binnen of buiten. De emmertjes krijgen eerst een grondlaag om de verf goed te laten hechten. Dan kunnen ze beschilderd worden met acrylverf in allerlei kleuren. En je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Schilder bijvoorbeeld een prachtig landschap met planten en dieren, of versier het emmertje met allerlei bloemen. Maar ook een paar kleurige vegen of strepen geven al een heel bijzonder resultaat. Dit kan dus echt iedereen!

– kippen maken
Voor zo’n grappig kippetje heb je maar een klein lapje stof nodig. Kies iets persoonlijks, bijvoorbeeld een oud favoriet kledingstuk of gebruik gewoon een van onze restjes. De kip is heel makkelijk om te maken, als je de werkvolgorde juist opvolgt. Het zijn maar drie naden, die je gemakkelijk met de hand kunt naaien. Rode stof voor de snavel en pootjes hebben we in voorraad en voor de oogjes heb je de keuze uit verschillende kraaltjes, knoopjes of pailletten. Binnen de workshop lukt het iedereen wel om een leuke kip te maken en snelle werkers kunnen er meer maken. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kom je op steeds meer ideeën voor een origineel uiterlijk van je kippen.

– wollen sloffen naaien
Van een oude wollen deken kun je heerlijk warme sloffen maken. Het patroon is eenvoudig en mogelijk in verschillende maten. Met de hand worden de delen aan elkaar genaaid, met stevig garen in een bijpassende kleur. Het is een makkelijke steek die iedereen kan leren. De zool wordt extra verstevigd met leer; slijtvast, warm en anti-slip. Een leuke knoop maakt het geheel af, en die kun je ook zelf maken van allerlei restmateriaal.

– tassen maken
Voor iedereen een persoonlijke tas, geheel naar eigen smaak en op maat voor je eigen spullen. We hebben veel geschikte lappen stof, maar je kunt ook een eigen lap meenemen. Gebruik bijvoorbeeld een oude jas voor een stevige boodschappentas of een kleurige bloes voor een zomers uitgaans-tasje. Neem de spullen mee die er in moeten (of meet ze van tevoren op), dan kan hij helemaal op maat gemaakt worden, compleet met eventuele zijzakken of binnenvakken.
Er kan gebruik gemaakt worden van de naaimachine, maar soms is het ook heel mooi om met de hand een grote siersteek te naaien (in een bijpassende kleur).

– vaashoes bedrukken en naaien
Met de vaashoes maak je van een fles of melkpak een prachtige vaas. De stof is afkomstig van oude gordijnen of andere restanten. Het bedrukken gebeurt met bladeren uit de tuin in verschillende vormen en combinaties. We gebruiken daarbij een professionele drukpers. Door de kleine ruimte waar de pers staat kunnen er op dit moment maar twee of drie personen meedoen (we zijn op zoek naar een grotere ruimte). De milieuvriendelijke drukinkt die we gebruiken moet lang drogen, dus kan de stof niet meteen genaaid worden. Dat gebeurt dus op een later tijdstip.