Projecten

Vogel zoekt nest

In deze tijden van woningnood zijn niet alleen veel mensen, maar ook vogels op zoek naar een prettige ruimte om in te verblijven. Een ruimte, niet te klein – niet te groot, waar je je thuis voelt, rust kunt vinden om te broeden (op eieren of ideeën), maar ook samen met anderen kunt werken aan verbeteringen in je omgeving, waar je makkelijk aan voedsel en materialen kan komen die je nodig hebt. Dit is toch iets wat je iedereen kunt, mens en vogel.

‘De zangvogel’, recycle-kunst-werkplaats uit Stratum, is op zoek naar een vaste ruimte in de Gerardusbuurt, of directe omgeving.'

Tevens zijn veel vogels op zoek naar een vaste plek. Vogels in de buurt geeft veel plezier en ze helpen prima allerlei ongedierte te bestrijden. ‘De zangvogel’ wil de zangvogels graag helpen met hun huisvesting. We gaan van afvalhout nestkastjes bouwen en die in de buurt ophangen. Met verschillende invlieg-openingen zijn ze voor verschillende soorten mezen geschikt. Nadat we dit voor de vogels gedaan hebben en zij in hun woningen getrokken zijn, zullen zij ons helpen met ongediertebestrijding in tuinen en parken. Mooi toch!


De zangvogel helpt – 

help de zangvogel!


Materiaal:

– hout: planken, watervast plaatmateriaal, stevige latten en dergelijke
– spijkers en schroeven hebben we, ook het benodigde gereedschap
– een zaagmachine zou fijn zijn (en iemand die hem bedient)

Mensen (iedereen kan meedoen) :

– hout verzamelen
– bouwtekening regelen
– voorbeeld maken
– nestkastjes bouwen
– nestkastjes ophangen

Doe mee – help de buurt

Er zijn nog geen datumafspraken, eerst willen we beginnen en voorbereiden. Wil je meedoen: reageer dan via het contactformulier op de website : www.dezangvogel.nl


------------------------------------------------------------------------


Bol en Bal 


Tentoonstelling:  Zaterdag 2 november 15.00 tot 21.00 uur , en zondag 3 november 10.00 uur tot 18.00 uur, in 'De Zuidwester, Cyclamenstraat 1, Eindhoven.

(De meeste werkstukken zijn gemaakt van restanten en afvalmateriaal. Enkele schildersdoeken, verf en lijm zijn niet gerecycled.)


Deelnemers


Jule Jurissen (https://sites.google.com/view/julejeurissen)
Kathy van den Berg, Lorenza Caroli, Hanneke Looman, Coby Kootstra, Els Sol, Alida van den Berg, Johanna Huiberts, Connie Praat, Mira Stuut, Patricia de Korte, Riny van der Velden, Marjo Cuppen, Marieke Peels, Lia Appelman, Helma Vos, Jan Peters


Het project


De bolvorm is de meest perfecte vorm in de natuur, een combinatie van eenvoud, kracht dynamiek en efficiëntie. Ook cultureel gezien is deze vorm belangrijk en kom je hem overal tegen. De veelzijdigheid van deze vorm willen wij tonen in een kunstproject in 2019.

Het project duurt dit hele jaar en zal vergezeld gaan met verschillende activiteiten, zoals workshops. Uitnodigingen om mee te doen zijn uitgegaan naar 16 mensen, zowel professionele als hobbykunstenaars. De meesten wonen in Stratum (Eindhoven).
Een bol is een efficiënte vorm, het is een hoeveelheid materie met een zo klein mogelijke oppervlakte. Elke vloeistof heeft de neiging om een bol te vormen, alleen zijn er vaak allerlei krachten in het spel die dit verhinderen. Maar zonder tegenwerking, vormt alles een bol. Een druppel water in de lucht is een bolletje en vruchten hebben vaak een bolle vorm. Als een banaan niet zo’n stugge schil had, zou hij ook bol groeien.
We zijn nu eerst op zoek naar mooie bolvormen in de natuur. Helpen jullie mee?
Maak foto’s van bolvormen, klein en groot, in de natuur. En maak foto’s van schilderijen of andere kunstwerken waarin natuurlijke bolvormen worden uitgebeeld. Het hoeft niet kogelrond te zijn, maar wel een duidelijke bolle vorm. Van de foto’s maken we een diaserie voor de tentoonstelling.
Binnenkort willen we met jullie bolvormen gaan tekenen en schilderen. Hoe krijg je de bolle vorm duidelijk herkenbaar op een plat vlak? Velen van jullie weten dat wel, maar voor anderen is het misschien lastig. Daarom willen we met jullie oefenen!
 ....................................................................................................

Het gaat niet alleen maar om bolvormen in de natuur, maar ook in de cultuur en fantasie.  Behalve in de sport kom je bolvormen tegen in allerlei voorwerpen, van gewone gebruiksartikelen tot design. Het is leuk om zelf dingen te bedenken met een bolle vorm en ze te schilderen of te maken van verschillende materialen. Geslaagde werkstukken kunnen een plek krijgen op de tentoonstelling.