Producten


De onderstaande producten kun je zelf maken in een van onze workshops (zie pagina 'workshops'). Heb je zelf geen tijd of zin om het te maken, dan kun je het ook bij ons kopen.We hebben een kleine voorraad en maken de producten ook in opdracht, van eigen materiaal of materiaal van de opdrachtgever. Leuk als origineel cadeau, als je eens iets anders wilt geven en ook nog milieuvriendelijk wilt zijn.

De producten zijn ook heel geschikt als bijzonder relatiegeschenk. Bijvoorbeeld met opdruk van je eigen logo of gemaakt van restanten uit je eigen bedrijf. Veel is mogelijk, zo zijn bijvoorbeeld de planten-hangpotjes ook verkrijgbaar met door ons zelf gekweekte planten. Prijzen zijn in overleg, afhankelijk van werkuren en materiaal.

Neem contact met ons op en dan komen we er samen uit: dezangvogel@gmail.com


De kippetjes 

Een klein restje stof kan gemakkelijk omgetoverd worden in een grappig kippetje.De meeste mensen reageren meteen enthousiast op dit leuke sier- en speel-dingetje.Door hun eenvoudige geometrische vorm en hun toch duidelijke kippen-kenmerken spreken ze enorm tot de verbeelding van velen. Iedereen ziet meteen wat het is, en toch is het vooral een driehoeks-piramide. De kippetjes zijn gemaakt van allerlei soorten stofresten, met ogen van kraaltjes of knoopjes, en gevuld met kussenvulling, boekweitdoppen, zand of wollen deken. Alle materialen zijn eerder gebruikt en krijgen in de kippetjes een nieuwe functie.Er zijn verschillende uitvoeringen: kleurige sier-kippetjes, stevige huisdier-speeltjes en veilige,wasbare babyknuffeltjes.


De planten-hangpot

Oude yoghurtemmertjes kun je heel makkelijk omtoveren in leuke hangpotjes voor planten. We geven ze eerst een laag grondverf zodat de verf goed hecht. Met acrylverf kunnen ze op allerlei manieren beschilderd worden, helemaal passend in het interieur. Voor het raam gehangen ziet het er zowel van binnen als van buiten heel gezellig uit. De planten staan niet in de weg en krijgen zo genoeg licht. En als het plantje maar klein is of een beetje iel, als hij wat saai is omdat er geen bloemen in zitten, dan ziet hij er toch heel fleurig uit in een mooie kleurige hangpot. Wordt de pot buiten opgehangen, dan moeten er wel gaatjes in de bodem voor het overtollige regenwater.

De tassen


Er zijn veel materialen waar je tassen van kunt maken, maar niet elk lapje is geschikt voor elk soort tas. Het leuke van een zelfgemaakte tas is dat je hem precies op maat en helemaal naar eigen smaak kunt maken. Wat voor sluiting vind je handig? Wil je veel vakken, en hoe groot? Een lange draagriem of korte lus? Wil je een in het oog springende, of juist een onopvallende tas? Er is veel mogelijk en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De tassen kunnen gemaakt worden van verschillende soorten stof, maar ook van plastic of leer. Het plastic van stevige verpakkingszakken van bijvoorbeeld kattenvoer en restanten van dekzeilen of kunststof banners zijn prima geschikt. Leer hebben we in voorraad, afkomstig van oude jassen en een kapotte leren bank. Leuk is ook het bedenken van een originele sluiting. We hebben een aardige collectie oude knopen, ritsen en gespen, maar met allerlei andere materialen kun je ook bijzondere sluitingen maken.
De kaarten

Onze kaarten maken we van handgeschept papier. Zelf papier maken is niet zo moeilijk, erg leuk om te doen en er zijn eindeloos veel mogelijkheden en variaties. Het is wel erg bewerkelijk en vraagt veel tijd voor voorbereiding en afwerking. De pulp die we gebruiken maken we van allerlei soorten papier, zoals kranten, printpapier, dun verpakkingskarton, oude enveloppen, behangresten, maar vooral eierdozen. Eierdozen zijn er in verschillende kleuren die goed met elkaar combineren en gemengd kunnen worden. En voor een rustige kleur blauw gebruiken we oude belastingenveloppen. We zamelen die dan ook in uit de hele buurt. Verder kan er van alles door de pulp gemengd worden, zoals bloemblaadjes (ook gewoon die uit de kruidenthee), snippers van bijvoorbeeld maaisblad, strootjes, pluisjes, draadjes en confetti.

De schepramen hebben we gemaakt van restanten horrengaas en oude latjes. De doekjes waar de pulp op gestort wordt zijn gemaakt van oude lakens en overhemden. Alleen voor het drogen van de vellen papier hebben we iets nieuw moeten kopen: een grote stapel gele schoonmaak-vezeldoekjes. Maar die gebruiken we dan ook steeds opnieuw. Dus het zelf scheppen van papier is een geweldige hobby die mooie resultaten oplevert en niets hoeft te kosten.

Sommige kaarten zijn door het papier al zo mooi dat het zonde is om ze te bedrukken, kaarten die egaal van kleur zijn zijn daar wel erg geschikt voor. Wij bedrukken veel kaarten met zelfgemaakte stempels. We maken stempels van verschillende materialen en gebruiken milieuvriendelijke drukinkt. De kaarten kunnen natuurlijk ook beschilderd of beplakt worden. Zo kun je voor elke gelegenheid een passende en persoonlijke kaart maken. Als je dan ook nog enveloppen van restpapier maakt, heb je met je wensgroet geen enkele negatieve invloed op het milieu.


De papieren bakjes 

We maken veel soorten papier, meestal gewoon plat, om te verwerken tot kaarten of om te beschilderen of bedrukken. Maar ook heel leuk is drie- dimensionaal werken met papierpulp. Zo maken we ook deze serveerbakjes. De opgeschepte pulp wordt over een bakje gestort en gedroogd. Het resultaat is een afdruk van het bestaande bakje. De papieren bakjes kun je gebruiken om op een originele manier hapjes, knabbeltjes of snoepjes te serveren. Allerlei vormen zijn mogelijk, passend bij de knabbels die je er in wilt doen. Ook heel leuk als cadeautje (samen met de knabbels?). Serveer droge knabbels want de bakjes zijn niet waterproof. De papieren bakjes zijn een goed alternatief voor andere wegwerpbakjes en niet slecht voor het milieu.De bedrukte stoffen

Een oud overhemd of een restant van een gordijn is toch zonde om weg te gooien. Vaak is de stof nog prima, maar wel erg saai. Tot handzame lappen geknipt zijn ze prima geschikt om te bedrukken. Met zelfgemaakte stempels worden ze voorzien van vrolijke, moderne of stijlvolle motieven, waarna er van alles van gemaakt kan worden. De stempels maken we van bijvoorbeeld oude fietsband of verpakkingsschuim.
Ook bedrukken we de stoffen met bladeren uit de tuin. Daarbij gebruiken we een professionele drukpers waardoor de nerven van het blad heel mooi uitkomen. Met deze techniek zijn er heel veel mogelijkheden van vormgeving en combinaties, ook met bijvoorbeeld stro- en grashalmen.
De drukinkt die we gebruiken bevat geen oplosmiddelen. Ook voor het schoonmaken van het gereedschap wordt geen terpentine of iets dergelijks gebruikt. Gewoon met water en een beetje zeep, dat is beter voor het milieu.

De stempels

Oude fietsband, restanten isolatieschuim, blokjes en platen verpakkingsschuim, stukken kurk, restanten linoleum, oude gummen en zelfs houten blokjes; allemaal afvalmateriaal waar stempels van gemaakt kunnen worden. De stempels gebruiken we om stoffen en papier mee te bedrukken. Stempels van aardappel hebben we allemaal we eens op school gemaakt, maar die zijn helaas voor eenmalig gebruik. Deze stempels kun je keer op keer en in verschillende combinaties gebruiken. Wenskaarten, uitnodigingen, menukaarten en mooie wandversieringen; maar ook leuke tassen, kussens, tafelkleden en knuffeldieren; je kunt prachtige dingen maken door je papier of stof met kleurige stempelafdrukken te versieren.
Het materiaal voor de stempels kan meestal gewoon met een hobbymesje in vorm gesneden worden. Voor linoleum, hout en gummen gebruiken we gutsen, waarbij gezegd moet worden dat linoleum en hout erg stug zijn in het bewerken. Gummen daarentegen zijn zacht en heel gemakkelijk te bewerken, zelf door kinderen en onervaren knutselaars. Zo is er heel veel mogelijk op stempel-gebied en blijven we steeds nieuwe materialen en technieken ontdekken.


De wollen sloffen

Je krijgt heerlijke warme voeten in deze vrolijke sloffen. Ze zijn gemaakt van een oude wollen deken en kunnen ook extra warm met een dubbele laag gemaakt worden. De delen worden met de hand aan elkaar genaaid met restanten breigaren. Om in huis niet uit te glijden hebben ze een slijtvaste anti-slip-zool van gebruikt leer. En als je het zo lekker warm hebt met deze sloffen, kan meteen de verwarming een graadje lager, wat weer een extra besparing oplevert en goed is voor het milieu.

De vaashoes

Plat opgeborgen neemt hij weinig ruimte in, dat is een groot voordeel. Maar samen met een oude fles is het een originele bloemenvaas die de plantenvreugde verhoogd door de stempelafdrukken van echte blaadjes. Door de bovenrand om te slaan kun je hem langer of korter maken, en hij is zelfs aan beide zijden te gebruiken. Als binnenvaas kun je allerlei flessen of blikken gebruiken, zelfs een melkpak wordt zo een decoratieve bloemenvaas. Leg een handvol steentjes op de bodem zodat hij stevig staat en niet topzwaar omvalt. Gebruik voor de binnenvaas een fles, blik of pak dat je toch weg wilt gooien. Dat scheelt schoonmaken achteraf; lekker makkelijk en het bespaart schoonmaakmiddel en water.