Wie? Wat? Waarom ?


Wie zijn we en wat doen we?

Wij zijn Lorenza en Kathy. Wij organiseren kunstzinnige en creatieve workshops waarbij we uitgaan van een milieuvriendelijk concept: recycling! 

Kathy: "Mijn hele leven werk ik al graag met tweedehands- en rest-materialen, zowel in huiselijke sfeer als in mijn werk voor het onderwijs. 
Het is verbazend hoeveel spullen mensen kopen en maar kort of niet gebruiken en dan weer weggooien. Deze wegwerpmaatschappij heeft grote gevolgen voor ons milieu. 
Het is ook mogelijk om het anders te doen, zoals van oude materialen nieuwe spullen maken. We maken in onze workshops bijzondere  voorwerpen voor in en om het huis, zoals babyspeelgoed van oude lapjes, tassen op maat en handbedrukte kaarten."

Lorenza: "Als volleerd beeldend kunstenaar en drukker ben ik me wel degelijk bewust van de grote hoeveelheden materiaal dat gebruikt wordt voor het proces van "kunst maken". 
Veel spullen worden nieuw aangeschaft en zijn niet bepaald duurzaam. Restanten worden weggegooid omdat ze niet meer optimaal zijn. 
Daarbij komen dan ook nog de vele chemische producten die gebruikt worden om bijvoorbeeld gereedschap schoon te maken en die niet bepaald milieuvriendelijk zijn. Ik zoek steeds alternatieven voor al deze materialen en probeer restanten nuttig te verwerken. "

Wil je meer weten, neem dan contact met ons op: dezangvogel@gmail.com
Waarom die naam?

De zangvogel bouwt zijn nest van afval en restmaterialen. Vaak prachtige kunstzinnige bouwwerken zonder enige negatieve invloed op het milieu. Een mooi voorbeeld is de prieelvogel, die zijn huis en erf versiert met alles wat hij tegenkomt: bloemen, veertjes en zelfs kleurige stukjes plastic en dopjes.

Ook onze merels maken kunstige nesten van dode takjes en verwerken er ook vaak allerlei kleurige draadjes en strookjes plastic in. Ze stofferen hun nest met dons en haren van dieren, en versieren ze met blaadjes en bloemetjes. Ze creëren hun woonomgeving naar eigen smaak maar zonder vervuiling

Al deze creatieve vogels zijn voor ons een inspiratie om ook mooie dingen te maken zonder negatieve impact op het milieu.
 Recycling

Recycling is iets anders dan hergebruik. Hergebruik van spullen en kleding is belangrijk in het streven naar minder afval en minder massaproductie. De kringloopwinkels waar deze spullen verkocht worden hebben hierdoor een positieve invloed op ons milieu.

Bij recycling gebruiken we de spullen niet opnieuw, maar we maken er nieuwe spullen van, vaak met een andere functie. Oude spullen en materiaalresten worden zo tot grondstoffen voor nieuwe objecten.

Wij van De Zangvogel hebben dus niets aan mooie en goedwerkende spullen. Wel krijgen we graag materialen van goede kwaliteit, bijvoorbeeld houten plankjes en latjes, sterke stoffen, mooi papier (bijvoorbeeld gekleurde enveloppen), restanten kaarsvet en dergelijke. Deze materialen verwerken we tot nieuwe spullen: kleine kastjes, handige tassen, handgeschepte kaarten, kleurige kaarsen, bijzondere vazen en dergelijke.