Kleine feestversieringen

 

 Bij feest hoort versiering. Je kunt natuurlijk van alles kopen wat je daarna waarschijnlijk weer weggooit; maar dat is eigenlijk zonde van het geld, het materiaal en het milieu. Veel beter is het om je versieringen zelf te maken van afvalmateriaal. Het is juist leuk, zeker om het samen te doen, en een heerlijke voorvreugde voor het feest. Of het nou gaat om kerstmis, verjaardag, suikerfeest of jubileum, een mooi versiering verhoogt de feest-sfeer. 

Hieronder zie je enkele eenvoudige voorbeelden. Misschien kun je zelf nog meer verzinnen. Als je eenmaal bezig bent komen er vaak weer nieuwe ideeën.

 

Bloemen van glimmende bonbonpapiertjes.

Knip het bonbonpapiertje aan de lange kant in voor de bloemblaadjes. Rol het ruim op (bijvoorbeeld om je vinger) en zet er een zakkensluitertje op. Vouw het deel met blemblaadjes om het zakkensluitertje en vorm het bloemetje. Het kan staan op de platte onderkant, ideaal als tafelversiering.

                                .............................................................................................................

Ster van aluminium dekseltjes

 Yoghurt, kwark, smeerkaas en dergelijke zit vaak in een plastic beker of potje met daarop een aluminium dekseltje die je er af kunt trekken. Doe dat voorzichtig zodat het heel blijft en maak het schoon, je kunt er prachtige sterren van maken. Per ster heb je twee deksels nodig. 


Zo maak je de ster.

                            .....................................................................................................................


Papieren zakjes van thee hebben vaak hele mooie kleuren. Je kunt van de papiertjes bloemen en sterren maken die er heel feestelijk uitzien. De werkwijze is het zelfde als de papieren sterren in een eerdere blogpost van 8 december 2020. Daar staat een link van het instructiefilmpje. In het voorbeeld boven heb ik per bloem 5 theezakjes gebruikt.  Voor de bloemen knip je van het papier vóór het zigzag vouwen eerst de hoeken rond af. Je knipt dan dus niet na het vouwen de punten. De sterren en bloemen kun je gebruiken als tafelversiering of aan een draad vastmaken en als slinger ophangen.

Natuurlijk kun je de bloemen ook maken van ander papier of folie.

Binnenkant chipszak wordt zilveren bloem.

                        ......................................................................................................


Spiraal-boompje van plastic deksel

Een grappig spiraalboompje maak je van een plastic deksel (bijvoorbeeld van een yoghurtemmertje). Knip een spiraal uit het deksel en versier die met kleurige propjes papier. Prik de spiraal op een saté-prikker (maak eerst een gaatje met een dikke naald of zo) en zet hem op een standaard. Die kun je maken van twee op elkaar gelijmde theelicht-kuipjes. Maar je kunt ook iets anders gebruiken als standaard, bijvoorbeeld een bolletje klei, een stompje kaars, een halve aardappel of zo.

Van kleurige spiralen kun je ook een mooie feestslinger maken; hang ze aan een draad die dwars door de kamer gespannen is.