Vlechtmandje

 

 


 

Renovatie hangmandje

Je ziet ze veel in tuincentra, leuke hangmandjes met vlechtwerk van takken. Maar na een paar jaar in de tuin zijn ze niet zo mooi meer en vallen langzaam uit elkaar. 

 

 

Een goed moment om de mand te renoveren en opnieuwe te vlechten met takken uit eigen tuin. Dat kunnen allerlei soepele takken zijn, liefst lange.


Eerst haal je het oude vlechtwerk eraf, tot het onderste middenstuk, dat zit meestal extra stevig vast, of je zet het vast met ijzerdraad. Met een lijmpistool verstevig je de basis zodat het niet los gaat tijdens het vlechten.


 

Als je geen basis hebt van een oud vlechtmandje, kun je die zelf maken van stevig ijzerdraad. Zorg ervoor dat het begin in de bodem stevig is met behulp van ijzerdraad, touw en/of lijm (pistool).


 Takken van veel vaste planten zijn ook geschikt, 

zoals hier een varen.Heel goed gaat het met klimop-slierten, die zijn soepel en sterk. Het is leuk om verschillende soorten takken af te wisselen.
 

 

Knip de langste slierten van de druivenstruik. Met deze takken moet je voorzichtig zijn, ze breken snel, maar met voorzichtigheid en gevoel lukt het echt wel.

 
Eerst zijn de (druiven-)takken groen, maar ze krimpen iets en worden bruin. Ik wacht daarom zo'n twee weken met de afwerking, het vlechtwerk zakt iets in elkaar, je kunt eventueel nog takken toevoegen. Ook heel leuk is het om andere materialen als afwisseling ertussen te vlechten (zoals ook veel zangvogels doen). Denk aan draden wol, ijzerdraad voor de stevigheid, maaisblad of iets dergelijks.  


 Ik heb hier als bovenste rand gevlochten maaisblad gebruikt. Tot slot de ijzerdraden omgebogen en de kettinkjes vastgemaakt. Voordat je er een plantje in zet eerst plastic folie aan de binnenkant doen met een paar afwateringsgaatjes erin.