Vissen van flessen
Met onze buurt-kunst-club zouden we vandaag samen werken aan het jaarthema Wonder Water. Het plan was om vissen en andere waterdieren te maken van plastic flessen, potjes en dergelijke. Doordat alles nu stil staat en we contact moeten vermijden vanwege het corona-virus gaat de bijeenkomst niet door. Toch gaan we zoals voorgenomen aan de slag met waterdieren, maar dan wel thuis, ieder voor zich.
Waterdieren zijn er in heel veel vormen. Op de foto’s staan twee eenvoudige dieren die we allemaal kennen, maar heb je wel eens gekeken naar diepzee-vissen, plankton en allerlei kreeftachtigen? Kijk maar op internet en verbaas je. Prachtig hoe de natuur zich aanpast aan de omstandigheden. Dat is dus het mooie van het thema waterdieren, je kunt je creativiteit op verschillende manieren uiten en je fantasie de vrije loop laten (de dieren hoeven niet echt te bestaan).
Plastic kun je prima lijmen met een lijmpistool of alleslijm, je kunt plakken met plakband, je kunt het snijden met een hobbymes of knippen met een schaar en je kunt het bewerken met een hete spijker om bijvoorbeeld gaatjes te maken (zie de blog ‘knopen van doppen’ van 11 juli 2019). Je kunt er dus alle kanten mee op. Let wel op bij het snijden met een hobbymes, je schiet gemakkelijk uit, en dat kan lelijke verwondingen geven. Bij de voorbeelden heb ik het begin gemaakt met een mesje (gaat lastig met schaar) en dan verder gewoon geknipt. Je kunt de originele kleur van de fles zo houden of het dier beschilderen of beplakken. De mogelijkheden zijn onbegrensd. In het voorbeeld hebben we bewust gekozen voor eenvoud om duidelijk te maken dat het niet moeilijk is. Natuurlijk verwachten we van de deelnemers veel verschillende, originele, uitbundige, verrassende en kunstzinnige resultaten. Je kunt ze allemaal zien als we in november de tentoonstelling houden.

Teken af met een gewone stift, die kun je weer wegvegen.
                           Alleen voor het beginnetje is het mesje gebruikt.
Plastic is goed te knippen.
Afvalstukjes worden vinnen.
Vastplakken met lijmpistool of alleslijm.
Je kunt hem natuurlijk nog veel mooier versieren. 
Voor de kwal: snijd het bovenstuk van een fles af,

elastiek eromheen, sliertjes ertussen, event. nog meer versieren,

stokje dwars onder de opening, nylondraad eraan en ophangen.