Dol op wolWollen truien zijn heerlijk, vooral in deze tijd van het jaar. Wol is een natuurproduct en wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om het lichaam warm te houden. Maar wat doe je als de trui lelijk wordt, gaten krijgt of krimpt in de was? Handgebreide truien kun je uithalen om het garen opnieuw voor iets anders te gebruiken. Maar het fijnst zijn de zachte lamswollen truien en die kun je niet uithalen, en toch kun je ze hergebruiken.
Van een kennis was een prachtig vest van yakwol gekrompen, het was totaal uit vorm en leek wel een kindermaat. De stof was dik en vervilt, wel lekker warm dus. Van zo’n trui of vest kun je verschillende warme winterspullen maken.
De mouwen kun je eraf knippen en als beenwarmers gebruiken.
De twee voorpanden zijn aan elkaar genaaid en vormen nu samen een heerlijk warm sjaaltje (zie hieronder). Een fijne sjaal op kille dagen, ook onder een trui te dragen. Helpt bij nek- of keelpijn en is fijn in bed als je ziek of rillerig bent.

De capuchon wordt een kindermutsje en voor het achterpand hebben we nog geen bestemming, het kan nog een sjaaltje worden maar misschien maken we er wel een hoedje van. Zo is alles van het vest benut. Laat de kou nu maar komen, wij zijn er helemaal klaar voor.


De twee voorpanden los knippen.

Korte kanten aan elkaar naaien.

In vorm knippen en sleuf maken.

Haal het uiteinde door de sleuf en de sjaal blijft goed zitten.