Gastvogel Inge: kaarsen makenWe zijn bij buurtgenoot Inge op bezoek geweest. Inge maakt al jaren kaarsen van restanten kaarsvet en we mochten in haar werkplaats komen kijken.

Veel buurtbewoners weten het al: restanten kaarsvet en kromme kaarsen breng je naar Inge. Ze heeft dan ook een paar dozen kaarsvet op voorraad, keurig op kleur gesorteerd. Heel moeilijk is het niet, als je maar de juiste spullen hebt. Een oud pannetje, een kookplaatje, lont, satéprikker en een vorm om het vet in te gieten. Inge gebruikt als gietvorm graag pringel-bussen, dat geeft mooie grote rechte kaarsen. 

Ze prikt een gaatje in de bodem, haalt het lont erdoor en legt er een knoop in aan de onderkant. Dan bindt ze het lont bovenop aan een satéprikker die er dwars op komt te liggen. Zo blijft het lont strak. In het pannetje wordt kaarsvet gesmolten en dan in de vorm gegoten. Terwijl het vet stolt krimpt het en komt er een kuil boven in de kaars, deze wordt later weer opgevuld. Tot slot wordt de vorm eraf gepeld en is de kaars klaar. Inge voorziet haar familie en vrienden met prachtige kaarsen die heel lang branden. Een geslaagd cadeau voor iedereen.
Inge blijft op zoek naar kaarsvet en vooral ook pringel-bussen. Heb je die voor haar? Je kunt haar mailen op: i.hillemans@gmail.com
Je kunt het ook bij ons inleveren, dan geven wij het door.


Inge in haar werkplaats
het lont is gespannen en aan de prikker geknoopt

het vet is gesmolten en wordt gegoten
hier worden de laatste gaten gevuld

een aardige voorraad zelfgemaakte kaarsen
heel mooi is ook het werken 
met meerdere kleuren