Stof verven


Ik had een paar oude witte T-shirts, beetje grauw geworden, bij de hals wat versleten. Vriendin Coby had van een oude lap stof een sjaal gemaakt, wit maar erg saai. Toen kwamen we op het idee om ze te verven. Dan kun je natuurlijk een pakje stofverf kopen, chemisch en niet echt goedkoop, maar dat gaat toch tegen onze principes in. We waren al een tijd bezig om uienschillen te bewaren omdat ik gehoord had dat je daar prima mee kunt verven. Lorenza had al experimenten gedaan met kurkuma, het gele kruid uit de keuken. De sjaal van Coby hebben we daar mee gedaan en foto’s van gemaakt van het proces. Het resultaat geeft een verbluffend fel geel, schitterend en heel zonnig, en je hebt maar een eetlepel nodig op een grote pan water. Een grote zak kurkuma kost niet veel bij de turkse winkel of chineese toko, dus een verfbeurt komt op minder dan 10 cent uit. 

Een van de T-shirts heb ik afgebonden en met kurkuma en thee geverfd (zie bovenste foto). De thee maakt het geel minder fel. Ik had het afgebonden met oranje katoenen koord. Dat heeft behoorlijk afgegeven en gaf prachtige oranje stippen op de stof. Onbedoeld, maar erg mooi. Ik heb de hals afgewerkt met een oranje biais-bandje wat daar dus weer erg leuk bij staat.

Een ander T-shirt heb ik met de uienschillen geverfd. Ik had een grote pan voor 2 derde gevuld met schillen (we hadden lang gespaard) en dan kokend water erop en T-shirt erin. Het geheel een flinke tijd gekookt en de nacht laten treken. Uit het verfbad gehaald moet het textiel enkele malen goed gespoeld worden met koud water. In het laatste verfbad een scheut azijn gedaan, dat houdt de kleur beter vast. Het shirt uit het uienschillen-verfbad is prachtig geworden, diep okergeel. De halsrand heb ik omgestikt en er een elastiek-koordje in geregen (hij was behoorlijk gaan lubberen).

 Nog een T-shirt heb ik gedaan met kurkuma en koffie, wat dus meer een lichte mosterdkleur geeft en nog eentje in het eerder gebruikte verfbad van uien en dan nog koffie. Doordat de meeste kleurstof er dan al uit is wordt het een heel stuk lichter van kleur. Die shirts moet ik nog afwerken langs de hals en ik wil ze gaan bedrukken. (Laat ik nog wel zien als het klaar is.) We hebben de smaak te pakken en gaan in de toekomst nog veel meer proberen. v.l.n.r.: 1.eerder gebruikte verfbaden uienschillen en koffie, 
2.kurkuma en koffie, 3. uienschillen
Eerste experiment van Lorenza met kurkuma, zonnig geel.Het verfproces van de sjaal van Coby:De stof is op een aantal plekken afgebonden. Water met een eetlepel kurkuma kookt.


Ongeveer een half uur koken, af en toe roeren.


Uit het verfbad halen.Enkele keren goed gespoeld met veel water. In het laatste spoelbad een scheut azijn.Laten drogen en de touwtjes loshalen. Resultaat is een prachtige felgele sjaal met witte cirkels.