kapotte klok wordt schilderijtjeIk heb thuis een rond schilderijtje hangen. Het trekt de aandacht en mensen die bij mij over de vloer komen vinden het vaak erg leuk, hoewel het niets bijzonders is, gewoon wat geschilderde bloemen. Maar dat het rond is met glas ervoor maakt het bijzonder. Het ‘doek’ met lijst en glas heeft me niets gekost, het is een stuk afval, een kapotte klok. In veel winkels kun je klokken kopen voor een paar euro, heel fijn voor de portemonnee maar helaas niet de beste kwaliteit. Ze gaan dan ook snel kapot, dus weggooien en een nieuwe kopen. (Dat doe ik nu niet meer, ik heb een duurdere gekocht van een betere kwaliteit.) En omdat ik meerde klokken in huis had, had ik weer twee kapotte exemplaren liggen. Niet weggooien, maar er iets van maken, is mijn devies. Ik heb ze uit elkaar gehaald, wat nog niet altijd makkelijk is. Vaak zit de achterkant gelijmd of geklemd en moet je even bikken of wrikken met een mes of schroevendraaier, soms zitten er schroeven en dat is makkelijker. Het uurwerkje kan bij het elektronische afval, de wijzers bewaar ik om misschien later nog iets leuks mee te doen. Van de blauwe klok was de wijzerplaat zo bros dat hij verpulverde bij het aanraken, hier heb ik een kartonnen rondje voor geknipt om te beschilderen. Het blauwe plastic vond ik erg lelijk en dat heb ik dus ook beschilderd. Hierop heb ik eerst een laag grondverf geschilderd zodat de verf beter hecht. Het leuke van een oude klok als schilderij is dat je ook in reliëf kunt werken, er zit genoeg ruimte tussen het glas en het schildervlak. Daar heb ik bij de zwarte dan ook gebruik van gemaakt. Je snapt het al, de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Haal de klok uit elkaar.
Eerst beschilderen met grondverf.

Rondje aftekenen en uitknippen.

Acrylverf dekt goed en droogt snel.

Een koordje rondom maakt het helemaal af.
Het uurwerkje kan bij het elektronisch afval.
De afbeelding hoeft niet plat te zijn.
Je kunt er van alles in plakken.