snoeiafval
Ik heb geen groenbak. Dat is niet omdat ik het afval niet wil scheiden, maar omdat ik tuinafval zelf verwerk. Schillen en klein tuinafval gaat in de compostbak (gewoon een grote plantenbak) waardoor ik mijn tuin ook kan voorzien van bemesting. Ik zat wel altijd nog met de takken, die kun je versnipperen maar dan moet je een versnipperaar lenen of huren. Dat heb ik een keer gedaan, maar het is me te veel gedoe met te veel herrie. Toen ben ik maar begonnen om ook de takken te verwerken. Ik steek ze tussen de planten als versteviging, zet ze naast elkaar als een klein muurtje om lelijke plekken te verdoezelen of maak een hoopje in een rustig hoekje voor de insecten. De lange buigzame takken van de druif of klimop zijn het leukst, daar maak ik kransen van. (Ook lang gras of stro is geschikt, maar dat heb ik niet in de tuin.) Gewoon in elkaar draaien en naarmate je daarin oefent gaat het steeds beter. Zo’n krans is een leuk cadeautje. Je kunt bloemen of andere versieringen tussen de takken steken om het extra feestelijk te maken.