zaaien


Zaaien zonder gooien


Ik heb maar een heel klein tuintje maar ben een fanatieke tuinier. Ik kan het niet laten om van alles te zaaien en begin al vroeg in het jaar in de serre. Paprika’s, tomaten en citroenkomkommers zijn mijn favorieten. Zelf houd ik maar twee plantjes van elk en de rest geef ik weg of ruil ze voor andere plantjes. Ik heb ook wat bloemen en sla gezaaid waarvan het meeste ook wel weer weg gaat. 

Gelukkig heb ik veel kennissen met een tuin, dus ik raak het altijd wel kwijt.

Zaaien doe ik in allerlei potjes en bakjes die anders bij het vuil zouden belanden: yoghurtbekers, groentebakjes, ijsbakjes en dergelijke. Doorzichtige bakjes van fruit, bijvoorbeeld aardbeien, zijn heel geschikt als kweek-kasje. Ze geven de zaailingen bescherming tegen kou en uitdrogen. 

Meestal zitten er al gaten in voor de luchttoevoer. Als ik gezaaid heb in bijvoorbeeld een ijsbakje, zet ik er een doorzichtig bakje bovenop. Ik zie in winkels wel eens kleine kweek-kasjes van plastic te koop. Dan zit er vaak een klein zakje zaad bij van bijvoorbeeld tomaten of paprika’s. Het geheel ziet er schattig uit en wordt voor bedragen van vijf tot tien euro te koop aangeboden. 

Het is eigenlijk niets meer dat het kweek-kasje dat ik zelf maak en het zaad haal ik gewoon uit een tomaat of paprika.
Heel goed gaat zaaien ook in eierdozen. Aarde in de holtes en in ieder vakje een zaadje. Ik scheur de eierdoos in tweeën en zet het deel met de kuiltjes in het deksel, met een laag plastic ertussen anders doorweekt het hele bakje. 

Als plastic gebruik ik de afdekfolie van het groentekistje van mijn biologische groenteabonnement. Een opengesneden broodzak doet het ook goed. Klap een grote flap plastic over de eierdoos zodat het niet te snel uitdroogt. 

Als de plantjes een paar centimeter groot zijn kun je ze uitplanten. Plant ze met het stuk eierdoos waar de wortels in vast zijn gegroeid. De eierdoos vergaat gewoon in de aarde. Sinds kort heb ik nog een nieuwe functie voor de groentekistjesfolie. Ik heb ze opgehangen met aarde erin en er in gezaaid. 
Dat gaat heel goed en is vooral makkelijk bij het uitplanten. Je zet de folie met aarde en plantjes voorzichtig neer, dan valt de kluit uit elkaar en kun je de plantjes voorzichtig oppakken en overzetten in potten of de tuin.