papieren ballen

Voor 2019 hebben we het project ‘bol en bal’ bedacht. Met een groepje maken we allerlei kunstzinnige werkstukken in dit thema. We hebben bijvoorbeeld bolvormen getekend met houtskool op handgeschept papier. 

Kort geleden hebben we ballen gemaakt van papier-maché die we later weer gaan beschilderen. Het is niet moeilijk , geeft een prachtig resultaat maar is wel een behoorlijk geknoei. We hebben gewerkt op ballen en ballonnen. Als je een bal als basis gebruikt, moet je wel een gat open laten bij het ventiel om de bal (na het leeg laten lopen) er weer uit te halen. Bij een ballon hoeft dat niet, die kan er gewoon in blijven. Om de ballon een goede ronde vorm te geven heb ik de tuit met plakband vlak geplakt. Dan stroken krantpapier door een bloempapje halen en er op plakken. Ik vind een bloempapje prettig om mee te werken en makkelijk te maken. 

Gewoon een paar lepels bloem met water mengen tot een tamelijk dun beslag. Vaak wordt ook behangplaksel gebruikt, maar dat is heel lastig te verwijderen van handen, tafel en gereedschap. Flink wat lagen papier geeft een stevige bal als resultaat. Het drogen duurt wel een dag of twee.

De ballen op de foto zijn ook van kranten gemaakt. De kleine ballen zijn op halve bollen gemaakt en op elkaar gezet. Na het drogen hebben alle ballen een laag grondverf gekregen en binnenkort worden ze beschilderd door verschillende mensen.