Enveloppen


Enveloppen van groentezakjes

We hebben al heel veel kaarten gemaakt van handgeschept papier. Zelf papier maken is heel erg leuk om te doen, niet moeilijk, wel bewerkelijk. We maken vaak stevig papier in verschillende kleuren dat geschikt is voor kaarten. Ook hebben we enveloppen gemaakt van handgeschept papier en daar allerlei ‘recepten’ voor uitgeprobeerd. 

Maar wat we ook als grondstof gebruiken, is het niet sterk genoeg om over de post te versturen. Ik heb het geprobeerd, maar een zus van mij kreeg de brief in een plastic hoesje in de bus. De enveloppe was opengescheurd en gelukkig had de post er een zakje omheen gedaan. Dat doen we dus niet meer.

We gebruiken nu gewoon papier dat al klaar is. Bruine papieren zakjes van groente en fruit zijn bijzonder geschikt. Het papier is heel sterk en de bruine kleur past beter bij ons handgeschepte papier dan strakke witte enveloppen. Je kunt ook broodzakken of stevig bloemenpapier gebruiken. Het voordeel is ook dat je de enveloppen op maat kunt maken voor de kaarten, onze kaarten zijn namelijk van een afwijkend formaat. Ik gooi dus nooit meer van dat mooie stevige papier in de oud-papier-bak. 

Dit is een prachtige toepassing voor een stukje ‘afval’.  

Materiaal: 
Sterk papier van bijvoorbeeld fruitzakken, broodzakken, bloemenpapier.

 

Stap 1
Je kunt de vorm op eerst het papier aftekenen, of meteen langs de mal met het mes snijden. Als je langs een metalen liniaal snijdt, beschadig je de mal niet.
Je kunt het ook met een schaar uitknippen.


Stap 2
Dit is het uitgesneden papier voor een vierkante enveloppe.


Stap 3
De punten naar binnen vouwen zodat de randen elkaar overlappen


Stap 4
Dit is de vorm van een rechthoekige enveloppe.  


Stap 5
Een vierkante en een rechthoekige enveloppe. Lijm de onderste randen vast.
Nu nog een leuke wenskaart erin en opsturen